Dark Design – når byen afviser mennesker gennem design

Dark Design – når byen afviser mennesker gennem design
| | Folkeuniversitetet Aalborg | Trekanten

Begivenhedsoversigt

Folkeuniversitetet Aalborg

Foredraget sætter fokus på de dele af byplanlægning, arkitektur og urbant design, som forsøger at forhindre visse aktiviteter og grupper i at bruge byens rum.

Eksempelvis skrå bænke der er gode at sidde på, når man venter på bussen i 5 minutter, men som man falder af, hvis man er hjemløs og vil sove på bænken.

Fænomenet er velkendt over hele verden, og flere steder i udlandet ser man meget mere vidtgående indgreb som eksempelvis sylespidse pigge støbt ned i beton under broer, eller ved andre steder som hjemløse forsøger at tage ophold på. I forskningen kaldes det nogen gange ”hostile architecture” men foredragsholderen har forsket i infrastruktur, byrum og mobilitet i flere årtier og peger på, at det er et fænomen som er bredere en arkitektur og derfor handler om ”design” af alt fra bænke, over stålpigge til sprinkleranlæg med tidsindstilling på. Man kan spørge hvorfor Dark Design er et problem?

Det er det fordi en bys demokratiske DNA er dens offentlige rum og dens evne til at rumme forskellighed. En by er en smeltedigel af forskellige sociale og kulturelle grupper, og hvis den begynder at afvise nogle af disse begynder den i princippet også at afvikle dele af sig selv. Men det er også et vigtigt fænomen at forstå fordi det ofte er ”usynligt” for mange mennesker. Hvis man ikke leder efter et sted at sove udenfor, opdager man ikke altid de installationer som umuliggør dette.

At lære at se på Dark Design og forstå det er dermed en øvelse i at lære at se på byen og forstå denne. Foredraget gennemgår kort de teorier og begreber som er nødvendige for at forstå Dark Design, og dernæst vises en række danske såvel som udenlandske eksempler.

Pris 155,- Tilmelding på Folkeuniversitetets hjemmeside HER

Om Folkeuniversitetet Aalborg

 

Hvor og hvornår

  • Fra: 30. september 2021 17:00
  • Til: 30. juli 2021 19:00
  • Sted:

    , , Trekanten.